Silver Lake a Warburg Pincus koupí IDC za 3,4 miliardy USD

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Soukromé investiční společnosti Silver Lake a Warburg Pincus koupí poskytovatele finančních dat Interactive Data Corp. (IDC) za 3,4 miliardy USD (66,7 miliardy Kč). Největším akcionářem IDC s podílem 61 procent je britská mediální skupina Pearson, která souhlasí s prodejem svého podílu za dvě miliardy USD.

Akvizice potvrzuje, že soukromé investiční společnosti se začínají opět vracet k nákupům firem za vypůjčené peníze. Podle zdrojů o IDC měli zájem i další soukromí investoři, včetně firem Kohlberg Kravis Robert, CVC Capital Partner, Bain Capital a Advent International.

Firma IDC již v polovině ledna uvedla, že zvažuje o budoucí strategii, včetně svého případného prodeje. IDC poskytuje služby investičním fondům, správcům majetku či bankám.

Současní akcionáři IDC získají za jednu akcii 33,86 dolaru v hotovosti, což ve srovnání s cenou ze 14. ledna, kdy firma oznámila, že začala uvažovat o své budoucnosti, představuje zisk zhruba 33 procent. Proti pondělní ceně akcií je to zisk tři procenta. Akvizice má být dokončena ve třetím čtvrtletí.

Pearson uvedl, že zisk z prodeje IDC hodlá použít na svoji expanzi. Firma mimo jiné vlastní list Financial Times, vydavatelství Penguin Books a je největším vydavatelem vzdělávacích publikací na světě. IDC byla nejziskovější divizi Pearsonu. Loni se na celkových tržbách skupiny podílela devíti procenty a na provozním zisku 17 procenty.

Finanční krize v roce 2007 způsobila zmrazení úvěrových trhů a vedla k recesi v USA, která se rozšířila i do dalších částí světa. Zastavila rovněž investice za vypůjčené peníze. Spolu se zlepšováním hospodářské situace a stavu na úvěrových trzích se začíná zvyšovat i aktivita investičních firem. Nedávno firma Apollo Global Management koupila řetězce s rychlým občerstvením Carl's Jr. a Hardee's ze sítě CKE Restaurants, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK