Provozní ztráta Lufthansy stoupla v 1.čtvrtletí téměř osminásobně

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 4. května (ČTK) - Provozní ztráta vlajkových německých aerolinií Deutsche Lufthansa se v prvním čtvrtletí prohloubila v meziročním srovnání téměř osminásobně na 330 milionů eur (8,5 miliardy Kč) ze 44 milionů eur před rokem a byla vyšší, než se čekalo. Propad způsobily zvýšené náklady na pohonné hmoty, únorová stávka pilotů, mrazivá zima a slabý výkon některých dceřiných firem, sdělila společnost v dnešní předběžné zprávě.

Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru ztrátu 218 milionů eur. Tržby společnosti stouply na 5,8 miliardy z pěti miliard eur před rokem a mírně překročila odhady. Úplné výsledky firma zveřejní ve středu.

Lufthansa uvedla, že v celém letošním roce nadále čeká u provozního zisku proti loňsku zlepšení. Na výsledky prvního čtvrtletí měly negativní vliv například loňské akvizice rakouských Austrian Airliens a britského přepravce bmi. Stávka pilotů, kvůli níž společnost musela zrušit asi 2000 letů, stála Lufthansu téměř 50 milionů eur.

V loňském roce utrpěly světové letecké společnosti v důsledku hluboké hospodářské recese úhrnnou ztrátu 9,4 miliardy dolarů a pro odvětví to byl jeden z nejhorších roků v historii komerčního létání. Letos Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu (IATA) očekává, že celková ztráta sektoru se sníží na 2,8 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK