Zisk Mercku předčil odhady, tržby dík Schering-Plough dvojnásobné

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Zisk světové farmaceutické dvojky Merck v letošním prvním čtvrtletí kvůli nákladům na akvizice společnosti Schering-Plough v meziročním srovnání výrazně klesl, avšak překonal odhady analytiků. Tržby díky listopadové akvizici, v níž se Merck stal druhým největším farmaceutickým koncernem světa za společností Pfitzer, vzrostly více než dvojnásobně.

Merck dnes sdělil, že jeho zisk se snížil na 299 milionů dolarů (asi 5,9 miliardy Kč) z 1,43 miliardy USD před rokem. Bez započítání jednorázového nákladu na převzetí Schering-Plough v sumě 2,3 miliardy dolarů Merck vydělal na akcii 83 centů, což bylo osm centů nad odhady agentury Thomson Reuters. Tržby společnosti vzrostly na 11,4 miliardy USD ze 5,4 miliardy dolarů před rokem.

V podobném rozsahu dnes překročil odhady svým čtvrtletním ziskem i hlavní konkurent Pfizer. Jeho tržby s pomocí loňské akvizice společnosti Wyeth za 67 miliard dolarů vzrostly o více než 50 procent na 16,75 miliardy USD. Akcie obou firem před zahájením dnešního obchodování na newyorské burze posílily o necelá dvě procenta.

Merck koupil Schering-Plough za 41 miliard dolarů a nové produkty této firmy mu nyní zvýšily tržby o 5,4 miliardy dolarů. Výrobce léků na astma a alergii Singulair nebo léků na cholesterol Vytorin a Zetia si akvizicí rozšířil sestavu produktů, výrazně posílil výzkum a vývoj nových léků a připravil si půdu pro významné úspory nákladů. Chystá se tak na souboj s rýsující se konkurencí levných kopií originálních léků, jimž vypršela patentová ochrana.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK