Cena ropy kvůli dolaru a zásobám klesla o dva dolary k 84 USD

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne výrazně klesly a americká lehká ropa se propadla o více než dva dolary k 84 dolarům za barel. Ropu srážely dolů vyhlídky na další týdenní růst zásob ropy na americkém trhu a vzestup kurzu dolaru.

Americká WTI před 16:00 SELČ ztratila 2,20 dolaru a klesla těsně pod 84 dolarů za barel. V pondělí se přitom dočasně vyhoupla až na 87,15 dolaru za barel, což byla nejvyšší cena termínového kontraktu WTI pro nejbližší měsíc od 9. října 2008. Severomořská ropa Brent oslabila o jeden a tři čtvrtě dolaru na zhruba 87,20 USD za barel.

Soukromá organizace Americký ropný institut (API) večer vydá svůj odhad vývoje zásob ropy a ropných produktů v USA za minulý týden a ve středu vyjdou oficiální údaje ministerstva energetiky. Analytici čekají, že zásoby ropy vzrostly o 1,2 milionu barelů, což by byl 13. týden růstu za posledních 14 týdnů. Podobný růst se čeká i u zásob nafty a topného oleje, zatímco u benzinu by měly zásoby růst jen mírně.

Kurz dolaru vystoupil na roční maximum vůči slabému euru a proti japonskému jenu posílil na maximum za osm a půl měsíce. Americká měna těží jednak z dopadů dluhové krize eurozóny na euro a v těchto dnech zejména z posledních silných makroekonomických údajů. Ty naznačují, že centrální banka USA začne zvyšovat úrokové sazby dříve než její protějšky v Evropě a Japonsku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:43 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 87,19 88,94 New York - Nymex WTI červen 83,98 86,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK