Tovární zakázky v USA v březnu nečekaně vzrostly o 1,3 pct

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. května (ČTK) - Nové zakázky amerických továren v březnu nečekaně stouply o 1,3 procenta. Rozsáhlé zisky mnoha průmyslových odvětví vyrovnaly pokles objednávek na komerční letadla. Bez nestabilního dopravního sektoru se nové zakázky zvýšily až o 3,1 procenta, což byl nejvyšší růst od srpna 2005. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak pokles zakázek o 0,1 procenta. Ministerstvo rovněž revidovalo směrem vzhůru údaj za únor. Po revizi zakázky na průmyslové zboží stouply o 1,3 procenta místo původně uváděných 0,6 procenta.

Bez zbrojního průmyslu se zakázky zvýšily rovněž o 1,3 procenta. Zakázky na kapitálové zboží bez zbrojního průmyslu a letadel stouply o 4,5 procenta, což byl nejvyšší růst od prosince 2007. Tento ukazatel je považován za měřítko firemní důvěry.

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby se snížily o 0,6 procenta a zaznamenaly první pokles za čtyři měsíce. Tuto kategorii nejvíce ovlivnil zájem o komerční letadla. Zakázky na letadla se propadly o 66,9 procenta, v předchozích dvou měsících naopak rostly. Zakázky na zboží krátkodobé spotřeby stouply o 2,9 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Zpráva je dalším potvrzením silného výkonu průmyslu, který přispívá k oživení americké ekonomiky. Ekonomové předpovídají, že průmysl bude pokračovat v růstu i po zbývající část roku, a pomůže tak vyrovnat slabý výkon v dalších oblastech. Výrobci těží nejen z oživení poptávky v USA, ale také z růstu zájmu o americké zboží v zahraničí, protože globální ekonomika se zotavuje rychleji, než se očekávalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK