Euro kleslo vůči dolaru na nejnižší hodnotu za rok

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích pokračuje v poklesu a vůči dolaru se propadlo nejníže za rok. Důvodem jsou obavy, že pomoc pro Řecko nezabrání dluhové krizi v dalších zemích eurozóny. Dolar rovněž podpořily příznivé statistické údaje.

V 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,23 procenta na 1,3028 USD. Pod 1,31 USD se euro propadlo poprvé od dubna 2009. K jenu euro kleslo o 1,28 procenta na 123,14 JPY. Vůči dolaru jen nepatrně stoupl o 0,07 procenta na 94,49 JPY.

Řecko má podle dohody dostat od Mezinárodního měnového fondu a dalších zemí eurozóny finanční pomoc 110 miliard eur. Investoři se však i nadále obávají o zdraví dalších zemí eurozóny, zvláště Španělska a Portugalska. Obchodníci si rovněž nejsou jistí, zda Řecko bude schopné přijmout slibovaná opatření na snížení výdajů, protože v zemi pokračují stávky, které dnes zavřely daňové úřady, školy a nemocnice.

Španělský premiér dnes popřel spekulace, že jeho země se chystá brzy požádat eurozónu o úvěr 280 miliard eur a označil tuto zprávu za "naprosté šílenství". Španělské akcie však přesto oslabily o téměř čtyři procenta.

Dolar podle analytiků těží z nechuti investorů podnikat rizikovější investice, ale také z posledních statistických údajů, které naznačují, že americká ekonomika nastoupila cestu oživení. Centrální banka USA by tak mohla začít ještě v letošním roce zvyšovat úrokové sazby. Naopak v Evropě se zřejmě úrokové sazby letos měnit nebudou.

Dnešní údaje ukázaly, že dojednaný prodej domů v USA v březnu stoupl o 5,3 procenta a nové tovární zakázky o 1,3 procenta. Oba údaje překonaly odhady analytiků, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK