Středoevropské burzy v obavě z šíření řecké krize výrazně klesly

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Budapešť 4. května (ČTK) - V obavách z šíření řecké krize dnes výrazně klesaly i akcie na středoevropských burzách, které napodobily propady v západní Evropě. Indexy burz ve Varšavě a Budapešti se propadly o více než tři procenta, pražská burza ztratila přes dvě procenta.

Index varšavské burzy WIG-20 oslabil o 3,7 procenta a budapešťský index BUX ztratil 3,5 procenta. Pražský PX klesl o 2,07 procenta a vedl si lépe než hlavní západoevropský ukazatel FTSEurofirst 300. Ten spadl o tři procenta na dvouměsíční minimum a ztratil poslední zbytky letošních přírůstků.

Víkendová dohoda, podle níž země eurozóny a Mezinárodní měnový fond dají Řecku k dispozici na tři roky 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč), finanční trhy již v pondělí příliš nepřesvědčila a dnes už začala na trhy působit vyloženě negativně. Na trzích se výrazně zvýšila nechuť k riziku a investorů se zmocnily obavy, že nákaza řeckou dluhovou krizí se rozšíří i na další okrajové země eura. Kurz eura klesl vůči dolaru na roční minimum.

"Nemyslím si, že nastala panika, každý se teď ale bojí, co se po Řecku bude dít s ostatními jihoevropskými zeměmi," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků v Budapešti. V posledních týdnech jsou středoevropské burzy stejně jako trhy v západní Evropě sráženy dolů riziky přesunu dluhové krize do zemí jako Španělsko a Portugalsko, přestože region střední Evropy nemá zdaleka tak vysoké dluhy a jeho vyhlídky ekonomického růstu jsou zřetelně lepší.

Zvýšená averze k riziku oslabuje nyní i kurzy středoevropských měn. Ztráty vedl maďarský forint, který si v době kolem dubnových místních parlamentních voleb vedl lépe než ostatní měny oblasti. Jeho kurz klesl i vůči jinak ztrácejícímu euru o dvě procenta. Polský zlotý oslabil k euru o 1,7 procenta na desetitýdenní minimum a česká koruna ztratila 1,1 procenta. V celém regionu také klesaly ceny a rostly výnosy státních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK