Komerční banka zvýšila do března zisk o 12,8 pct na 3,2 mld. Kč

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Komerční banka vykázala za letošní první čtvrtletí čistý zisk 3,2 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 12,8 procenta. K dobrému výsledku přispěly další úspory provozních nákladů a výrazný pokles nákladů rizika, uvedla firma. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes banka ČTK v tiskové zprávě. Výsledky překonaly očekávání trhu.

Vývoj v prvním čtvrtletí byl podle banky stále zatížen nízkou ekonomickou a investiční aktivitou klientů v důsledku doznívající hospodářské recese.

Čisté úrokové výnosy, hlavní zdroj příjmů banky, se meziročně zvýšily o 1,3 procenta na 5,3 miliardy korun. Provozní náklady banka snížila o 7,8 procenta na tři miliardy korun. Hrubý provozní zisk KB do března poklesl meziročně o 0,7 procenta na pět miliard korun.

Celkové náklady rizika za první čtvrtletí se meziročně snížily o 36,2 procenta na 951 milionů korun. "Vývoj nákladů rizika zaznamenal v meziročním vyjádření patrné zlepšení v podnikovém segmentu, zejména u středních a větších podniků," uvedla KB v tiskové zprávě.

Z hlavních konkurentů zatím oznámila výsledky za první čtvrtletí jen Česká spořitelna, které v prvním čtvrtletí vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 4,1 procenta na 3,13 miliardy korun. ČSOB a UniCredit Bank oznámí výsledky 12. května, Raiffeisenbank patrně až začátkem června.

Vlastník Komerční banky, francouzská bankovní skupina Société Générale, vykázal v prvním čtvrtletí zisk 1,1 miliardy eur (asi 28,5 miliardy Kč) oproti ztrátě 278 milionů eur před rokem. Výsledek byl téměř dvakrát lepší, než čekal trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK