Řecká ekonomika letos podle Evropské komise klesne o 3 procenta

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (zpravodaj ČTK) - Řecká ekonomika by se letos měla propadnout o tři procenta. V recesi by měla zůstat i v příštím roce, kdy se propadne o 0,5 procenta. Novináře o tom dnes informovala v nové makroekonomické prognóze Evropská komise. Hospodářství silně zadluženého Řecka tak zůstane v recesi nejméně tři roky, protože v loňském roce jeho ekonomika klesla o dvě procenta.

Úsporná opatření ve výši 30 miliard eur (zhruba 777,8 miliardy Kč), k nimž se Řecko zavázalo, aby získalo finanční pomoc od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF), by nicméně měla přinést alespoň částečně nižší schodky veřejných financí. V loňském roce řecký rozpočtový deficit dosáhl 13,6 procenta HDP a nepříjemně překvapil finanční trhy.

Letos by se ovšem měl snížit na 9,3 procenta HDP, v příštím roce by měl opět vzrůst na 9,9 procenta HDP. Atény by tak v letošním roce měly splnit svůj závazek, že sníží deficit nejméně o čtyři procenta HDP. Ještě na podzim loňského roku Evropská komise očekávala, že rozpočtový schodek by měl v letošním roce činit 12,2 procenta HDP a v roce 2011 pak 12,8 procenta HDP.

Statistiky Evropské komise ukazují, že úsporná opatření řecké vlády budou nicméně spojena s celou řadou negativních jevů, mezi něž patří i citelný propad hospodářství. Rychle by měl růst i počet lidí bez práce. Zatímco v loňském roce míra nezaměstnanosti činila 9,5 procenta, letos to bude podle odhadů komise již 11,8 procenta a v příštím roce dokonce 13,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK