Koruna dál oslabuje, k dolaru ke dvaceti korunám za dolar

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne dál oslabila. K euru byla po 10:00 proti úterku slabší o deset haléřů na 25,91 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o téměř 20 haléřů až k 20 korunám za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Euro je nadále pod vlivem obnovené nervozity kolem Řecka a na zhoršenou vnější situaci reaguje i koruna. "Nedůvěra v řešení řecké krize dolehla plošně na chuť investorů riskovat. Vliv na korunu se přenáší přes vývoj na světových trzích," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Střední a východní Evropa je podle něj sice také rizikovým regionem s několika problémovými ekonomikami, nákaza se podle Vlka ale zatím nešíří. "O tom svědčí vývoj na českých dluhopisech, jejichž výnosy dokonce klesly," uvedl Vlk. Vzhledem k vývoji ve světě to ale na velké posílení koruny nevypadá, dodal.

Euro dnes prohlubuje svůj propad k dolaru pod 1,295 USD/EUR, nyní se obchoduje na 1,2940 USD/EUR.

Slábnoucí koruna podle analytiků snižuje šance na to, že by bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání snížila klíčovou úrokovou sazbu pod úroveň eurozóny. "Situace na finančních trzích v Evropě i makroekonomický výhled na evropském kontinentě jsou zatíženy nebývale vysokou nejistotou. Zvyšuje se šance, že si centrální banka bude chtít nechat možnost snížení sazeb pro případ, že by se ekonomická situace dramaticky zhoršila," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK