Pražská burza dopoledne oslabila, dolů ji táhnou banky

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Pražská burza zahájila dnešní obchodování poklesem a během dopoledne své ztráty ještě rozšířila. Hlavní index PX v 11:00 ztratil 1,50 procenta na 1237,3 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index táhnou dolů zejména bankovní tituly, v červených číslech je ale většina titulů.

Rakouská Erste Bank přišla o tři procenta na 818,50 Kč a Komerční banka navzdory lepším než očekávaným výsledkům, které vytvořila v prvním čtvrtletí, oslabila bezmála o 1,5 procenta na 3793 korun. Přitom ještě před týdnem se titul obchodoval nad 4200 korunami.

Komerční banka dnes oznámila, že v prvních třech měsících roku vytvořila čistý zisk 3,2 miliardy korun, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 12,8 procenta.

Pod úroveň 260 Kč se posunula těžební NWR, která přišla o 2,2 procenta, a více než dvě procenta na 190,05 Kč odevzdal Unipetrol. ČEZ oslabil o třetinu procenta a zatím se drží nad 920 Kč. "Komoditní sektor je tak svědkem nikterak oslnivého vývoje, a to zcela v souladu s evropskými trhy," uvedl Tereza Špačková z Patria Direct.

Nejztrátovějším titulem je dnes po výsledcích, které byly pro trhy zklamáním, mediální CME, která ztrácí více než pět procent až na 620 Kč.

Podporu zatím naopak nalézá operátor Telefónica O2, připisuje si půl procenta na 423,40 Kč. V mírném zisku jsou také textilka Pegas Nonwovens a za minimálních objemů posiluje také technologická KIT Digital.

Oslabují i další evropské akciové trhy, na pádu akciových indexů se podepisují rostoucí obavy z toho, že se Řecku nepodaří zvládnout jeho dluhovou situaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK