Japonská Mitsui koupí od ČR další dva miliony emisních jednotek

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Ministryně životního prostředí Rut Bízková uzavřela minulý týden s japonskou firmou Mitsui & Co. smlouvu o prodeji dalších dvou milionů emisních jednotek (AAU). Celkem tak Česká republika již vydělala prodejem emisních povolenek do zahraničí zhruba 18 miliard korun. Ministryně o tom dnes informovala na tiskové konferenci.

Získané prostředky půjdou na program Zelená úsporám, v jehož rámci stát přispívá na zateplování budov, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění.

Podle MŽP zájem o program Zelená úsporám neustále roste. Ministerstvo a Státní fond životního prostředí aktuálně evidují v programu Zelená úsporám více než 19.000 podaných žádostí s celkovou podporou zhruba 4,1 miliardy korun. Denně je registrováno v průměru 180 nových žádostí, z čehož většina připadá na rodinné domy.

"Pokud zájem vydrží, prostředky z programu Zelená úsporám vyčerpáme mnohem dříve než v roce 2012, tedy na konci období vymezeného kjótským protokolem," uvedla Bízková. "Česká republika je v prodeji jednotek AAU dlouhodobě nejúspěšnější," dodala.

Emisní jednotky jsou fakticky rozdílem závazku Česka ke kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a jejich reálného poklesu oproti roku 1990. Obchodovat se má s volnými jednotkami do roku 2012, kdy vyprší platnost kjótského protokolu.

Emisní jednotka (AAU) představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu CO2 v období 2008 až 2012.

lko vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK