Teplárny: V Česku bude do roka až dvou nedostatek dřevní biomasy

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 5. května (ČTK) - České "zelené kotle" na výrobu tepla a elektřiny budou mít do jednoho až dvou let problémy s nedostatkem dřevní biomasy, tedy odpadem z lesů a pil. Současné teplárny a kotelny jí spálí ročně 860.000 tun. V ČR je ještě k dispozici 600.000 až 700.000 tun, které nebudou stačit ani na rozpracované projekty dalších ekologických zdrojů. ČTK to řekl šéf Teplárenského sdružení ČR a ředitel Tepláren Brno Alexej Nováček.

"Buduje se 13 projektů, které do roka či dvou plně vyčerpají veškerou bilancovanou biomasu v Česku," řekl Nováček. V různých fázích rozpracování je dalších 21 projektů, které by spotřebovaly jednou tolik biomasy, než dnes v ČR je. Rozmach "zelených kotlů" způsobí podle Nováčka prudký nárůst cen biomasy, pokud se do toho "někdo nevloží a nezastaví to". Například Teplárny Brno už nejsou schopny zajistit biomasu pro větší kotel. "Trhové Sviny už zdražily o 100 procent teplo, protože v lokalitě se zvýšila cena biomasy," řekl mluvčí sdružení Pavel Kaufman.

Projekt cíleně pěstované biomasy v Česku podle Nováčka zatím skomírá. "Šťovíky a podobně jsou stále ve stadiu pokusů," dodal. Sdružení odhadlo produkci těchto rostlin, mezi něž patří také rychle rostoucí topoly, na "pouhé" stovky tun ročně.

Podle místopředsedy sdružení a šéfa Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely už se rozmach zdrojů na biomasu přibližuje boomu fotovoltaických elektráren. Teď musí zasáhnout regulátor a musí nastavit jasná pravidla, protože 15letý příslib vysokých fixních cen je tak lákavý i pro běžné investory, kteří mají volné peníze, dodal.

"O biomasu teď začne boj, protože se jí tu o moc víc vyrobit nedá," řekl Drápela. Sdružení už apelovalo a bude psát další dopis Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ), podobně jako ho před dvěma lety varoval ČEPS před solárními zdroji. Tehdy se na to všichni vykašlali, ale teď očekáváme, že se to nebude opakovat a že se pravidla pro výkup omezí tak, aby nevznikaly zdroje za půl miliardy někde na poli, ale že musí složit nejen pro výrobu elektřiny, ale také pro vytápění," dodal.

ERÚ na regulaci podle Nováčka slyší, ale je to otázkou jeho kompetencí. "Bohužel více zákonů je výsledkem lobování určitých zájmových skupin, než něčeho potřebného a reálného," dodal.

U solárních zdrojů, kde byl nyní přijat zákon, že se výkupní cena může snižovat o více než pět procent, už si podle něj některé firmy půjčují fotovoltaické panely a převážejí je z místa na místo, aby prokázaly, že je mají připojené a uzavřely smlouvu s ČEZ ještě letos. Podle Drápely hrozí, že když bude letos v létě hodně svítit slunce, tak se evropská síť "položí".

"Ve Španělsku už dokonce svítily na panely reflektory s dieselagregáty a elektřinu dodávaly i v noci. Je jen otázkou času, kdy to bude u nás," řekl Kaufman. Podle něj se spočítalo, že pokud by se u Temelína postavily větrníky a proti nim foukaly fukary zásobené levnou elektřinou z Temelína, tak se prodej "větrné elektřiny" pořád ještě vyplatí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK