Tisk: Prodejnám OP loni klesly tržby o 55 pct na 400 mil. Kč

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov/Praha 5. května (ČTK) - Prodejnám Oděvního podniku Prostějov (OP), který je od pondělí v konkurzu, loni podle odhadu odborného časopisu TextilŽurnál klesly tržby meziročně o 55 procent na zhruba 400 milionů korun. OP v loňském roce zavřel 25 tuzemských prodejen a na konci roku 2009 jich v Česku provozoval 65. Ještě na konci roku 2008 měl OP v Česku a na Slovensku 117 obchodů, mnohé z nich byly ale nerentabilní.

Vedení firmy se proto rozhodlo ztrátové prodejny zavřít. "Zůstat chceme zejména v obchodních centrech velkých měst. Máme ale zájem jen o efektivní prodejny, které si na sebe vydělají a budou prodávat o 100 až 200 procent více než nyní," řekl v lednu ČTK generální ředitel OP Jiří Tuvora.

Největší domácí výrobce oděvů OP byl od ledna v úpadku. V březnu soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Soud pak tento týden na majetek OP prohlásil konkurz. Firma dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. V pátek podnik propustil zhruba 600 lidí a nyní jich zaměstnává 900.

Vedení společnosti vyhlášení konkurzu očekávalo. Plán na reorganizaci firmy nepředložili ani jeho věřitelé či další subjekty, které soud oslovil. Za první tři měsíce letošního roku OP vykázal provozní ztrátu 104 milionů korun. Kvůli tomu, že nemá zajištěné provozní financování, je kapacitně vytížený jen z 30 procent.

Loňské hospodaření OP skončilo podle předběžných odhadů ztrátou zhruba 363 milionů korun. Tržby firmy loni klesly podle odhadů o 42 procent na 1,13 miliardy korun. Předloni firmě klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy Kč při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 milionu korun.

Prostějovská firma zaměstnávala v dobách, kdy provozovala své pobočné závody, téměř 10.000 lidí. Nyní jich má zhruba 900. Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až 5000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK