Výrobce stavebnin Lafarge se vrátil k zisku

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. května (ČTK) - Francouzský výrobce stavebnin Lafarge se v prvním čtvrtletí díky mimořádnému zisku z prodeje podílu v portugalské skupině Cimpor vymanil ze ztrát, provozní zisk a tržby však kvůli slabé poptávce ze stavebního sektoru klesly. Čistý zisk činil 64 milionů eur (1,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 17 milionů eur před rokem. Lafarge je největším výrobcem cementu na světě a působí i v České republice.

Společnost zaúčtovala z prodeje podílu mimořádný zisk 137 milionů eur. Provozní zisk však klesl o 30 procent na 236 milionů eur. Důvodem je pokračující slabý zájem o stavební práce, zvláště v rozvinutých zemích. V prvním čtvrtletí ke špatným výsledkům přispělo i nepříznivé počasí. Tržby se snížily o deset procent na 3,28 miliardy eur. První čtvrtletí tradičně patří mezi nejslabší v roce.

Firma zatím ponechala beze změny výhled na celý letošní rok, protože v druhé polovině očekává oživení poptávky po cementu v rozvinutých zemích. Podle odhadu má globální poptávka po cementu stoupnout o pět procent.

"Za poslední dva roky jsme přišli na tržbách o více než tři miliardy eur, což odpovídá zpomalení stavebnictví v rozvinutých zemích. Tyto tři miliardy eur nyní představují potenciál pro oživení," uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Bruno Lafont.

Konkurenční společnosti Holcim v úterý uvedla, že se jí podařilo v prvním čtvrtletí snížit čistou ztrátu. Varovala však, že vývoj v Evropě a Severní Americe je stále nejistý, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK