PwC: Rozpočtům měst hrozí problémy, měly by šetřit

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Rozpočty měst a obcí se kvůli dopadům hospodářské krize brzy dostanou do problémů. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers o dopadech globální finanční krize na města a místní veřejné služby. Představitelé samospráv by proto měli zvažovat zásadní škrty v rozpočtech ve výši 25 až 30 procent. Dosud státní správa a samospráva těžila ze zvýšené poptávky po svých službách a z vyšších výdajů do veřejného sektoru, což ale končí, uvádí studie.

"S rozumným uvažováním a pečlivou přípravou takové škrty nemusí nutně negativně ovlivnit poskytování služeb. Municipality v Česku mají na rozdíl od těch v původních členských zemí EU velkou výhodu, neboť markantní výpadek na příjmové stránce, zejména v oblasti výnosu z daní, mohou nyní do značné míry kompenzovat prostředky z fondů EU," uvedl vedoucí partner pro veřejný sektor PricewaterhouseCoopers ČR Jiří Halouzka.

Zatímco soukromý sektor čeká podle studie v příštích 12 až 18 měsících pomalý návrat z krize, pro veřejný sektor problémy podle studie teprve nastávají. Z průzkum mezi vedoucími představiteli měst a místní správy ve 22 zemích vyplynulo, že 63 procent samospráv zaznamenalo propad v příjmech do 20 procent, dalších 13 procent měst zaznamenalo propad příjmů o 20 až 40 procent a pět procent zažilo pokles příjmů o 40 a více procent.

"Mnoho municipalit, zejména v rozvinutých zemích, bude muset přistoupit k omezení veřejných výdajů, aby zastavily rapidní nárůst dluhů. To pravděpodobně povede k odlivu kapitálu i odborníků z dosud bezpečného útočiště veřejného sektoru do zotavujících se soukromých podniků za možností většího výdělku," uvedl Halouzka.

Přes 70 procent představitelů měst a samospráv je ale přesvědčeno, že se jim v příštích pěti letech podaří splnit jejich rozvojové cíle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK