Tržby skupiny Bosch v ČR loni klesly o 26 procent

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Tržby strojírenské skupiny Bosch v Česku loni klesly meziročně o 26 procent na 966 milionů eur (asi 25,2 miliardy korun). Nejvíce byla krizí zasažena divize automobilové techniky. Zástupci firmy o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

Kvůli hospodářské krizi a poklesu poptávky musela skupina od roku 2007 propustit stovky zaměstnanců. Nyní Bosch ve svých závodech v ČR zaměstnává celkem 7200 lidí. "Využíváme všechny dostupné nástroje na podporu flexibility, které český zákoník poskytuje, abychom se vyhnuli dalšímu propouštění," řekl zástupce Bosch Group v ČR Karl Strobel.

Konsolidovaný obrat strojírenské skupiny klesl loni meziročně o 15 procent na 448 milionů eur (11,66 miliardy korun).

Většinu z celkového obratu Bosch v České republice vytváří divize automobilové techniky. Celosvětový obrat divize automobilové techniky Bosch klesl loni kvůli propadu poptávky po automobilových systémech a komponentech o zhruba 19 procent. Závod na výrobu dieselových systémů v Jihlavě ale zaznamenal více než dvojnásobný propad, uvedl Strobel. Důvodem byl podle něho zejména značný pokles poptávky na trhu užitkových vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK