Analytici: Meziroční inflace stoupla v dubnu nad jedno procento

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Meziroční inflace v dubnu překonala podle analytiků oslovených ČTK jedno procento. Z odhadů vyplývá, že růst spotřebitelských cen zrychlil na 1,1 až 1,2 procenta z březnových 0,7 procenta. Důvodem růstu je především zdražení plynu pro domácnosti, pohonných hmot a potravin. Nadále ovšem podle ekonomů platí, že by inflace neměla být letos pro ekonomiku problémem.

Data o dubnové inflaci zveřejní Český statistický úřad v pondělí 10. května.

"Za zvýšením stála spíš kumulace několika náhodných vlivů než nějaký systematický cenový tlak. Zvýšily se ceny pohonných hmot, cigaret, některých potravin a plynu. K meziměsíčnímu - nikoliv však meziročnímu - růstu inflace přispěl i sezónní vývoj cen v odívání. K obdobnému skoku v cenách již do pololetí zřejmě nedojde," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

I podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské vytáhnou nad jedno procento inflaci rostoucí ceny potravin, plynu a pohonných hmot. "Inflace se zespoda přibližuje inflačnímu cíli ČNB. O výrazných inflačních tlacích ale zatím nelze hovořit," uvedla.

I nadále podle analytika ČSOB Petra Dufka platí, že za inflací stojí především administrativní zásahy a kolísavé ceny ropy, na které nemá měnová politika ČNB žádný vliv. "Meziroční inflace se sice zvyšuje nad jedno procento, avšak nepředstavuje žádné nebezpečí pro českou ekonomiku. Inflace ani nadále nebude problémem české ekonomiky," uvedl. Obchodníci podle něj totiž kvůli slabé poptávce nemají prostor pro zdražování.

Zvýšení inflace by tak nemělo podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ovlivnit měnovou politiku ČNB, neboť inflace by se měla pohybovat v blízkosti prognózy ČNB. "Totéž platí pro kurz koruny. Do konce roku bude inflace postupně stoupat a překročí hranici dvou procent," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK