Euro kleslo nejníže za 14 měsíců kvůli obavám z řecké krize

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. května (ČTK) - Obavy z rozšíření řecké finanční krize do dalších států stáhly kurz eura v jednu chvíli až na 1,2805 USD, nejníže od března minulého roku. Dolar proti tomu posiluje jako bezpečnější investice v nejistých dobách.

Evropská měna po dosažení 14měsíčního minima zmírnila ztrátu na 0,9 procenta při kurzu 1,2855 USD. Za poslední tři dny tak euro vůči dolaru ztratilo 3,5 procenta. Jsou to jeho nejhorší tři dny za sebou od letošního ledna, kdy byla ztráta 3,9 procenta. Pod hranicí 1,29 USD je euro poprvé za více než rok.

Dění na devizovém trhu ovlivnila německá kancléřka Angela Merkelová varováním, že se finanční krize může za řecké hranice rozšířit, pokud nebude plán záchrany země úspěšný. Mezinárodní měnový fond a státy eurozóny zemi slíbily 110 miliard eur.

Požadují proto, aby Řekové zavedli rázná úsporná opatření a ekonomiku restrukturalizovali. Proti úsporám ale dnes v Řecku pokračuje dvoudenní generální stávka.

Ekonom pro finanční trhy v londýnské Lloyds Banking Group Kenneth Broux uvedl, že obchodníci směřují kurz eura k hranici 1,25 dolaru. "Je těžké vidět tomu dno," namítl obchodník washingtonské Travelex Global Business Payments Joe Manimbo.

Vůči japonskému jenu se kurz eura snížil o 1,4 procenta na 121,09 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 94,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK