Dění v Řecku a vybírání zisků oslabilo pražskou burzu o 4,88 pct.

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Pražskou burzu dnes výrazně oslabila prodejní nálada na trhu, špatné zprávy z Řecka i slábnoucí koruna. Index PX si připsal nevyšší ztrátu mezi okolními trhy, a to 4,88 procenta na 1194,8 bodu. O skoro 12 procent klesla cena akcií mediální společnosti CME, k desetiprocentní ztrátě se přiblížily akcie developerské společnosti ECM. Posílil jen technologický titul KIT digital.

Akcie CME ztratily 11,54 procenta na 577 korun. Společnost dnes oznámila čtvrtletní konsolidované výsledky, podle kterých snížila čistou ztrátu meziročně o pět procent na 42,3 milionu dolarů (zhruba 841,8 milionu Kč).

Akcie ECM oslabily o 9,64 procenta na 254 korun. Akcie sítě autobazarů klesly o 8,94 procenta na 17,02 koruny a těžařský titul NWR si pohoršil o 7,58 procenta na 244 korun.

Silně oslabily oba bankovní tituly. Erste Group bank o 6,04 procenta na 793 korun a Komerční banka o 5,19 procenta na 3650 korun, a to navzdory dnes oznámeným lepším než očekávaným výsledkům, které KB vytvořila v prvním čtvrtletí. Ještě před týdnem se titul obchodoval nad 4200 korunami.

Investoři se dnes zbavovali hlavně akcií elektrárenské společnosti ČEZ, které oslabily o 3,11 procenta na 895,50 koruny. Jediným růstovým titulem byl technologický KIT digital, který posílil o 1,14 procenta na 284,30 koruny

Podle analytika společnosti Fio Davida Brzka investoři dnes jednak zohlednili předchozí zisky, kdy pražská burza rostla v úvodu roku podstatně rychleji než okolní trhy. Druhým faktorem poklesu podle něj byla nadále oslabující koruna, která pro zahraniční investory činila investice na českém trhu méně atraktivní.

Prodejní nálada po úterní negativní reakci v Evropě a následně i v Americe podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Vaníčka pokračovala nejen na pražské burze. "Investoři vnímají nepříznivě situaci kolem Řecka a přistupují k redukcím pozic," uvedl.

K prohloubení ztrát akciových trhů podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky vedla zvyšující se riziková averze. "Krvavá demonstrace v Athénách ukázala, že ač tamní vláda souhlasila s výraznými úsporami, jejich akceptace mezi obyvateli zdaleka není univerzální. Pro akciové trhy takový vývoj neznamená nic příjemného - investoři dávají přednost aktivům, která vnímají jako nejméně riziková a zbavují se akcií," uvedl Adamkovič.

Objem obchodů na pražské burze v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za skoro 4,2 miliardy Kč byl podle Adamkoviče zhruba dvakrát vyšší než v úterý. To podle něj naznačuje hromadné uzavírání pozic a útěk zahraničních investorů z trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK