Akcie v USA se dopoledne obchodovaly smíšeně

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní den poklesem kvůli obavám o finanční zdraví některých zemí eurozóny. Hlavnímu indexu Dow Jones se však před polednem podařilo díky finančním a spotřebitelským firmám smazat předchozí ztráty a připsat si zisk.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 15,94 bodu, tedy 0,2 procenta, na 10.942,71 bodu. Během dne index ztrácel až 107 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,08 procenta na 1173,68 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však oslabil o 5,62 bodu, čili 0,2 procenta, na 2418,63 bodu.

Náladu na trhu dopoledne negativně ovlivnily pochyby investorů kolem záchranného plánu pro Řecko a obavy, zda problémy Řecka se nemohou rozšířit i do dalších zemí eurozóny. V Řecku se dnes opět protestuje proti úsporným opatřením. Protesty v centru Atén vyústily v prudké střety mezi policií a demonstranty. Při požáru budovy, kterou v centru Atén podpálili demonstranti, zahynuli podle zahraničních agentur tři lidé.

Ke zlepšení nálady na trhu přispěly statistické údaje o vývoji na trhu práce a v sektoru služeb. ISM dnes uvedla, že sektor služeb v dubnu již čtvrtý měsíc za sebou pokračoval v expanzi. Soukromí zaměstnavatelé pak v dubnu vytvořili 32.000 nových pracovních míst, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK