Argentina bude muset kvůli Řecku možná odložit emisi dluhopisů

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires/Londýn 5. května (ČTK) - Argentina bude muset kvůli řecké krizi možná odložit plánovanou emisi dluhopisů v objemu asi jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard Kč). Napsala to dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje z finančních kruhů. Na trzích totiž opět roste averze k riziku a je možné, že Argentina by nedostala nejlepší podmínky. Země se už osm let vzpamatovává z dopadů státního bankrotu.

Argentina se zhruba před deseti lety dostala do vážných finančních problémů a začátkem roku 2002 vyhlásila státní bankrot. Zůstaly po ní nesplacené závazky za zhruba 100 miliard dolarů a na jejich umoření se pak začala domlouvat s věřiteli. Nyní se chystá k výměně nesplacených státních dluhopisů za nové cenné papíry v objemu asi 20 miliard dolarů.

Zmíněná globální emise za miliardu dolarů, ke které se Argentina chystá, byla načasována tak, aby se zhruba kryla s výměnou starých dluhopisů. Argentina ale asi nebude chtít přistoupit na takové podmínky, které by ji výrazně znevýhodňovaly. Například pokud by byl výnos dluhopisů stanoven na více než deset procent.

Argentina má druhou největší ekonomiku v Jižní Americe a kvůli dopadům státního bankrotu měla značně omezené možnosti vlastního financování. Nyní se chce na mezinárodní trhy vrátit, načasování záměru se však ukazuje jako nevýhodné.

"Na mě to dělá dojem, že tu výměnu (dluhopisů) určitě provedou, ale tu novou emisi dluhopisů možná zatím odloží," řekl agentuře Reuters jeden z finančníků, který se v Londýně zúčastnil prezentační akce argentinské vlády. Ta se snaží investory přesvědčit, že země je v natolik dobré kondici, že stojí za to koupit její dluhopisy a přistoupit na návrh výměny starých dluhopisů za nové.

"Trh by snad akceptoval výnos do deseti procent před pár týdny, ale teď? V žádném případě," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. A právě v tom je zřejmě háček. Aby totiž vláda s návrhem nových dluhopisů se splatností v roce 2017 uspěla, argentinští politici trvali na tom, že země přistoupí pouze na takové podmínky, kdy bude zaručeno, že výnos dluhopisů nepřesáhne hranici deseti procent. Většina dluhopisů, které má teď Argentina na trhu, se obchoduje s výnosem nad deseti procenty.

Argentina už přitom na krizi v Řecku doplácí. Takzvaný spread, což je rozdíl mezi výnosem referenčních dluhopisů argentinské vlády a výnosem srovnatelných dluhopisů americké vlády, se dnes totiž rozšířil na téměř 720 bazických bodů. V polovině dubna, kdy země dokončovala podmínky výměny dluhopisů, spread klesl na 580 bodů.

"Mezinárodní situace neovlivní výměnu dluhopisů, ovlivní ale sazbu, za kterou může Argentina umístit nové dluhopisy," upozornil Augusto Farina z investiční společnosti Amirante Galitis v Buenos Aires. "Do deseti procent to nebude," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK