Tržby chemického průmyslu v ČR loni klesly o 16 procent

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Tržby chemického průmyslu v České republice loni meziročně klesly o 16 procent na 373,686 miliardy korun. Nejvíce bylo zasaženo rafinérské zpracování ropy, jehož tržby se propadly zhruba o třetinu na 72,9 miliardy korun. Mírný růst zaznamenal jen farmaceutický průmysl. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Svaz chemického průmyslu o tom dnes informovaly na tiskové konferenci.

Tržby ve výrobě chemických látek a přípravků klesly o zhruba 20 procent na 102,34 miliardy korun. Gumárenský a plastikářský průmysl zaznamenal pokles tržeb o 6,3 procenta na 170,9 miliardy Kč. Tržby farmaceutického průmyslu vzrostly o dvě procenta na 27,56 miliardy korun.

"Uplynulý rok nebyl pro český chemický průmysl příznivý, na jeho výsledcích se projevily ekonomická recese a s ní spojené výpadky výroby v navazujících odvětvích," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro strategii a ekonomiku průmyslu Erik Geuss.

V letošním roce čeká MPO mírné oživení a příznivější vývoj chemického průmyslu než loni. "Letošní rok se díky oživení světové ekonomiky vyvíjí příznivěji. Potvrzují to výsledky za období leden a únor 2010, které jsou v tržbách i exportu o 15 až 20 procent lepší než ve stejném období 2009," dodal Geuss.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK