Koruna opět oslabila nad 26 Kč/EUR a k dolaru klesla o 20 hal.

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Koruna dnes odpoledne opět oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám; vůči euru se vrátila nad 26 korun a k dolaru oslabila o dalších skoro 20 haléřů. Podle serveru Patria Online byla koruna krátce po 14:00 na 26,06 Kč/EUR a 20,47 Kč/USD.

Výrazným poklesem začala koruna hned ráno, během dopoledne ale ztráty umazala a vrátila se těsně pod 26 korun za euro a vůči dolaru se dlouho držela mírně nad středečním závěrem kolem 20,30 Kč/USD. Společná evropská měna je ale i nadále pod vlivem dluhové krize a na zhoršenou vnější situaci reaguje i koruna.

Euro pokračuje ve svém propadu a dostalo se až na pod 1,2715 USD/EUR. "Trhy nevěří záchrannému plánu pro Řecko - objevují se pochybnosti, zda je výše pomoci dostatečná a zda bude Řecko vůbec schopné dostát náročným podmínkám a závazkům. Úsporná opatření a z nich plynoucí nižší životní úroveň nejsou nikdy přijímána s nadšením," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dalším faktorem na pokles eura může být přísnější monetární politika Pekingu, dodal.

Euru by podle Vlka mohla pomoci páteční čísla z USA. Pokud dopadnou v souladu s očekáváním, mohlo by euro svůj pokles pozastavit nebo alespoň dočasně přerušit, míní.

Trh se odpoledne dočkal překvapivého výsledku dnešního zasedání České národní banky k měnové politice. Bankovní rada ČNB snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba tak klesla na historicky nejnižší úroveň 0,75 procenta. Analytici přitom očekávali, že úrokové sazby zůstanou beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK