Vykazovat statistická data o sociálních službách je mimořádně možné do 6. června 2010

02.06.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) si uvědomuje, že zavedení nového systému vykazování statistických údajů o sociálních službách znamenalo pro jejich provozovatele v krátkém čase velkou administrativní zátěž. Po vyhodnocení aktuální situace MPSV prodloužilo možnost odeslání dat do 6. června 2010.

Řádná lhůta vypršela 31. května 2010. Upozornilo rovněž krajské úřady, které budou data kontrolovat, aby se zaměřily především na to, zda se poskytovatel do aplikace přihlásil a alespoň se pokusil data odeslat bez ohledu na jejich správnost a úplnost. Kromě toho připravuje metodické doporučení, jak mají krajské úřady postupovat v případech, kdy poskytovatelé prostřednictvím aplikace Okslužby-poskytovatel nestihli výkaz odeslat ani v prodlouženém termínu – řízení by se mělo obejít bez pokut. To však neplatí pro ty, kteří se odmítli podáním statistického výkazu zabývat. Rozhodující budou objektivní důvody, například havárie nebo nemoc.

Registrovaní provozovatelé sociálních služeb měli letos poprvé povinnost nahlásit krajskému úřadu údaje o své činnosti za předchozí kalendářní rok. Řádný termín vypršel 31. května 2010. K tomuto datu ji splnilo 1811 z 2163 poskytovatelů. MPSV spustilo sběr dat o sociálních službách 4. května 2010 a díky němu bude moci lépe mapovat síť sociálních služeb v České republice a pružněji reagovat na potřeby jejich klientů i provozovatelů.

MPSV chápe, že poskytovatelé měli pro letošní rok na vykázání dat málo času a omlouvá se jim za případné potíže. Vynaložené úsilí se jim ale v budoucnu vrátí. Úplná a pravdivá data by měla přinést lepší systém řízení sociálních služeb a zvýšit počet spokojených klientů. Poskytovatelé sociálních služeb mohou sami přispět ke zdokonalování systému. Náměty na změny a úpravu struktury dat pro další období mohou zasílat pracovníkům MPSV. Na základě došlých podnětů zpracuje pracovní skupina MPSV podklady pro úpravu aplikace. Informace o nové podobě struktury dat výkazu získají poskytovatelé nejpozději do konce tohoto roku. Budou tak mít možnost se lépe připravit a sledovat data za rok 2011 v požadované struktuře. Relevantní data o sociálních službách bude mít MPSV v roce 2012.

Statistický sběr dat o sociálních službách v České republice vychází z § 85, odst. 5 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Povinnost poskytovatelů poprvé vykázat příslušné údaje upravuje zákon č. 206/2009 Sb., o změně zákona o sociálních službách a změně některých dalších zákonů. Nahlásit data musí provozovatelé vždy do 30. června za předchozí kalendářní rok s výjimkou roku 2010, kdy byla tato lhůta kratší. Poskytovatelé musí každý rok uvést především informace o vlastní organizaci a jí poskytovaných sociálních službách, tzn. o jejich formách, personálním zabezpečení, ekonomickém zajištění, objektech, kde jsou sociální služby poskytovány, dále o poskytnutých základních a fakultativních činnostech u jednotlivých druhů sociálních služeb.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy