Euro přerušuje pokles; stále je tíží obavy z dluhů

08.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 8.června (Reuters) - Euro v úterý přerušilo předchozí výprodeje a obchodovalo se bez větších změn, výraznějšímu zotavení jednotné měny...

...však bránily trvalé obavy z dopadu dluhových problémů eurozóny na světovou ekonomiku.

Při nedostatku čerstvých ekonomických údajů či událostí, jimiž by se trh mohl řídit, investoři opatrně nakupovali euro zpět poté, co se v pondělí propadlo na více než čtyřleté minimum pod 1,19 dolaru.

"Někteří lidé při těchto úrovních sázejí na to, že euro už je na dně," řekl John Hydeskov, měnový analytik z Danske v Kodani, s tím, že jednotnou měnu nakupovaly některé evropské banky a podniky.

Hydeskov dodal, že zavírání krátkých pozic by mohlo v blízké době vytáhnout euro na 1,2010 dolaru. Prolomení této úrovně by pak mohlo měnu krátce vynést až na 1,22 dolaru.

Ministři financí eurozóny se v pondělí dohodli na způsobu použití masivního plánu pomoci zadluženým členským zemím a podepsali dohodu o Nástroji pro speciální účely (SPV), jenž těmto zemím umožní přístup k úvěrům v celkovém objemu 440 miliard eur. [ID:nLDE65701M]

Euro se v 11:10 obchodovalo proti pondělnímu závěru bez větších změn na 1,1920 dolaru <EUR=> poté, co se na začátku seance vyhouplo až na 1,1982. V pondělí si jednotná měna zapsala 1,1876 dolaru, nejnižší úroveň od března 2006.

Euro stagnovalo také vůči japonské měně poblíž 108,90 jenu <EURJPY=> poté, co v pondělí sletělo na osmiapůlleté dno 108,05 jenu.

V úterý si však euro zapsalo čerstvé historické minimum vůči švýcarské měně na 1,3785 franku <EURCHF=>, když trh podle vyjádření dealerů testoval odhodlání švýcarské centrální banky zabránit nadměrnému posilování domácí měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK