Výdaje na zahraniční dovolenou ve čtvrtletí klesly o 13,4 pct.

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Údaje cestovních kanceláří o klesajícím prodeji zájezdů do zahraničí dnes potvrdila Česká národní banka. Podle aktuální platební bilance utratili Češi za zahraniční dovolenou v prvním čtvrtletí 16,3 miliardy Kč, což je o 13,4 procenta méně než loni ve stejném období.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek vidí za poklesem tři skutečnosti: menší zájem Čechů o lyžování v zahraničí, slabší prodej zimních exotických zájezdů k teplému moři a opatrnost českých cestovních kanceláří při rezervacích míst pro letní sezonu.

Právě posledně jmenovaný fakt považuje Beránek pro nadcházející sezonu za nejdůležitější. Cestovní kanceláře posílají do zahraničí peníze jako garance tamním hoteliérům. Pokles těchto garancí znamená odřeknutí části kapacit na léto, kanceláře tak reagují na snížení poptávky v období "prvního momentu".

"Pokles odráží narůstající obavy domácností ze snižování disponibilních příjmů a růstu životních nákladů. Ty jsou podpořeny jak důsledky ekonomické krize, tak očekávanými dopady ekonomických reforem," uvedl Beránek.

Stejným směrem jako výdaje Čechů na zahraniční dovolenou se ve čtvrtletí ubíraly i výdaje zahraničních turistů na pobyt v tuzemsku. Celkem cizinci v Česku utratili 27,2 miliardy korun, tedy o 4,7 procenta meziročně méně. Cizinců se ve čtvrtletí přitom v ČR ubytovalo o 2,8 procenta meziročně více. Podle Beránka ale šetří, zkracují pobyty, navíc cena hotelů klesla na dlouhodobě nejnižší úroveň.

Zahraniční cestovní ruch - příjmy a výdaje v 1. čtvrtletí. (mld. Kč)

2010 2009 2008 Příjmy 27,2 28,5 28,8 Výdaje 16,3 18,8 17,5

zdroj: ČNB

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK