Brazilská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejrychleji od roku 1996

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 8. června (ČTK) - Brazilská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o devět procent. Tempo růstu bylo nejvyšší od roku 1996, kdy statistický úřad zavedl novou metodiku výpočtu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletí hrubý domácí produkt stoupl o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil brazilský statistický úřad IBGE. Brazílie je největší ekonomikou Latinské Ameriky a osmou největší ekonomikou světa.

K růstu výrazně přispěly vysoké kapitálové výdaje a průmyslová výroba. Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zvýšení HDP proti předchozímu čtvrtletí o 2,5 procenta a meziročně o 8,4 procenta.

Kapitálové výdaje se proti předchozímu čtvrtletí zvýšily o 7,4 procenta. Průmysl expandoval o 4,2 procenta a zemědělství o 2,7 procenta, dodal IBGE.

Brazílie se rychle vzpamatovala z ekonomické krize. Ekonomové i vláda očekávají, že v letošním roce ekonomika stoupne o šest procent. Loni naopak mírně klesla, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK