Ropa se drží kolem 72 dolarů, působí na ni protichůdné faktory

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes držely v blízkosti 72 dolarů za barel a působilo na ně hned několik protichůdných faktorů. Ve výraznějším růstu jí bránily problémy v eurozóně, podpůrně ale působil očekávaný růst poptávky ve Spojených státech. Podle analytiků bude nyní záležet na pravidelné týdenní statistice z USA.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 71,80 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o 40 centů. Od letošního maxima, na němž se ocitla v dubnu, je ale cena WTI nižší asi o 17 procent. Severomořská ropa Brent během dne zlevnila asi o deset centů na 72 dolarů.

Analytici očekávají, že pravidelná týdenní statistika o stavu zásob ropy v USA ukáže další pokles suroviny. Byl by to už druhý týdenní pokles v řadě a předpokládá se, že opět rozhodne hlavně pokles dovozu. Data o zásobách v noci na středu zveřejní soukromá organizace American Petroleum Institute (API), ve středu pak Úřad pro energetické informace (EIA), který je statistickým odborem amerického ministerstva energetiky.

"Údaje o zásobách budou mít velký význam, protože budou prvními údaji, které něco napoví o začátku letní motoristické sezony," řekl podle agentury Reuters analytik finanční společnosti Crédit Agricole Christophe Barret. Důležité bude podle něj hlavně to, jak se v USA vyvíjí poptávka po benzinu.

Cena ropy se v květnu snížila až pod 65 dolarů za barel, kdy vypršela platnost červnového kontraktu na WTI. Ceny futures kontraktů se od té doby zotavily a investoři mají snahu nakupovat při každém výraznějším poklesu. Díky tomu se teď cena drží v pásmu 70 až 75 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 72,02 72,12 New York - Nymex WTI červenec 71,82 71,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK