Venezuela spustí nový devizový trh, vyloučila soukromé směnárny

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 8. června (ČTK) - Venezuela připravila zásadní změnu fungování svého měnového trhu a první transakce na něm provede už ve středu. Plán má podle tamní centrální banky podporu soukromých bank, Caracas ale potvrdil, že z měnových transakcí budou vyloučeny soukromé směnárny. Úřady vehementně popírají, že by nový systém fungování měnového trhu jen maskoval další devalvaci bolívaru.

Dohled nad měnovým trhem bude mít centrální banka. Podle zdrojů agentury Reuters bude trh vedle bank otevřený také směnárnám s patřičným povolením. Jednotlivci se budou moci těchto transakcí účastnit jen v případě, že splní určité požadavky. Zatím ale není jasné, co přesně bude nutné splnit, ani to, které směnárny se mohou zúčastnit a které ne.

Guvernér venezuelské centrální banky Nelson Merentes řekl, že soukromé banky slíbily účast na devizových transakcích v novém systému, kde budou obchodovat s vysokými objemy dluhopisů. Venezuela by podle něj mohla vydat dluhopisy denominované v dolarech, aby nahradila dosavadní paralelní trh, kde kurz bolívaru silně oslabil.

V rámci nového systému bude centrální banka určovat pásmo pro pohyb kurzu venezuelského bolívaru vůči americkému dolaru. Využívat k tomu bude ceny dluhopisů na mezinárodních trzích. Jak se bude pásmo vypočítávat, ale úřady nesdělily. Zdroje pouze uvedly, že ve středu budou asi sděleny další podrobnosti.

Úřady zveřejnily některé informace k fungování nového devizového systému už v pondělí, kdy potvrdily, že soukromé směnárny se transakcí nebudou moci účastnit.

Socialistická vláda pod vedením prezidenta Huga Cháveze 18. května zavřela neregulovaný devizový trh, kde se kurz měny stanovoval podle nabídky a poptávky. Rozhodnutí předcházel citelný pokles kurzu bolívaru, z něhož vláda obvinila spekulanty. Ti jsou podle Cháveze zodpovědní také za vysokou inflaci, která Venezuelu trápí.

Bolívar od začátku roku do poloviny května vůči dolaru na paralelním trhu oslabil asi o 25 procent a jeho kurz přesáhl osm bolívarů za dolar. Paralelní trh existuje proto, aby uspokojil poptávku po dolarech. Vláda oficiálně stanovila dva kurzy, jeden činil 4,3 VEB/USD a druhý 2,6 VEB za dolar, ty však platí jen pro nákup nezbytného zboží. Získat dolary za tyto kurzy i k jiným účelům je obtížné, proto existuje i paralelní trh.

Chávez řekl, že kurz dolaru na novém paralelním trhu se nebude příliš lišit od kurzu 4,3 VEB/USD. Chávezova vláda se snaží zvýšit hodnotu měny, aby se jí lépe dařilo bojovat s inflací. Ta je nyní ve Venezuela jednou z nejvyšších na světě. Venezuela je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), na rozdíl od jiných členů kartelu ale vysoké příjmy z prodeje ropy nedokáže zužitkovat ku prospěchu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK