Americké akcie v úterý převážně posilovaly, euro zpevnilo

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. června (ČTK) - Americké akcie v úterý převážně posilovaly v čele s finančními společnostmi, firmami zaměřenými na spotřebitele a poskytovateli telekomunikačních služeb. Některé významné technologické tituly však oslabily. Euro vůči dolaru mírně zpevnilo.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,26 procenta na 9939,98 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,10 procenta na 1062 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,15 procenta na 2170,57 bodu, napsala agentura Reuters.

Náladu na trhu podpořily příznivé výroky šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho o stavu ekonomiky Spojených států, která by se podle něj neměla znovu propadnout do recese.

Výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble posílil o 2,5 procenta, telekomunikační operátor AT&T o 2,7 procenta a společnost Bank of America dokonce o 3,4 procenta. Softwarový gigant Microsoft však klesl o 0,7 procenta po zprávě o plánu na vydání nových cenných papírů k financování krátkodobých dluhů.

Společnost Bank of America-Merrill Lynch navíc snížila cílovou cenu akcií některých internetových společností kvůli nejistotě ohledně zisků v souvislosti s růstem kurzu dolaru vůči euru. Internetový prodejce Amazon.com oslabil o 2,6 procenta.

Na devizovém trhu euro posílilo poté, co se v pondělí propadlo na více než čtyřleté minimum. Podle analytiků však trh i nadále znepokojují problémy s vysokými dluhy v některých členských zemích eurozóny. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,4 procenta na 1,1954 USD. Na určitou dobu se dokonce vrátila nad 1,2 USD. V pondělí se propadla až na 1,1876 USD, tedy nejníže od března 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK