Evropské burzy zřejmě přeruší třídenní výprodeje

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 9.června (Reuters) - Evropské burzy ve středu zřejmě přeruší prudké třídenní výprodeje a částečně se zotaví po růstu akcií v závěru seance...

...na Wall Street.

Futures na index Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:35 ukazovaly na růst trhu o 0,8 až 1,0 procenta.

Americké indexy Dow Jones <.DJI> a S&P <.SPX> uzavřely volatilní úterní seanci růstem, taženy odvětvím materiálů a finančním sektorem. Investoři se však stranili velkých technologických titulů v obavách z jejich expozice vůči Evropě. [ID:nSCH922063]

V poslední době oslabené energetické tituly by mohly čerpat podporu ze zotavení cen ropy po zprávě o nečekaně výrazném poklesu zásob ve Spojených státech.

Investoři nicméně zůstávají nervózní. Tokijský index Nikkei <.N225> ve středu uzavřel o 1 procento níž na šestiměsíčním minimu, zatímco euro se obchoduje nad 1,19 dolaru, nedaleko čtyřletého minima.

"Tohle není trh, který by byl přesvědčený, že máme nejhorší za sebou. Stačí jakékoli špatné zprávy z Evropy nebo Číny, aby lidé sáhli po tlačítku 'prodávat'," uvedl analytik společnosti IG Markets Ben Potter.

"Hráči na trhu chtějí nechat peníze pracovat v akciích, ale zdaleka nejsou přesvědčeni o globálním výhledu."

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> od poloviny dubna klesl o 12 procent, zasažen obavami, že by se řecká dluhová krize mohla rozšířit do dalších zemí eurozóny, zadusit růst regionu a podkopat i globální ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK