Oděvní gigant Inditex zvýšil zisk téměř o dvě třetiny

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 9. června (ČTK) - Španělská společnost Inditex, která je největším maloobchodním prodejcem oděvů v Evropě, zvýšila v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk o 63 procent na 301 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy Kč) díky silnému růstu tržeb a příznivému vývoji měnových kurzů. Oznámila to dnes firma působící rovněž v České republice.

Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 259 milionů eur. Tržby majitele módního řetězce Zara ve čtvrtletí končícím v dubnu stouply o 14 procent na 2,665 miliardy eur.

Firma dnes rovněž oznámila, že její řetězec Zara spustí 2. září dlouho očekávaný internetový prodej v Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Portugalsku a Británii.

Společnost Inditex ve čtvrtletí otevřela 98 nových prodejen v 29 zemích. Na konci dubna tak provozovala celkem 4705 obchodů v 76 státech. Počet pracovníků firmy meziročně stoupl téměř o pět tisíc na 93.779 osob.

Inditex vlastní nejbohatší Španěl Amancio Ortega. První prodejna Zary byla otevřena v roce 1975 ve španělské Coruně. V prosinci 1988 podnik zahájil prodej mimo Španělsko, a to v Portugalsku. V České republice začal působit v roce 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK