DATA V KOSTCE 3-Index spotřebitelských cen v květnu roste o 0,1 pct

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentář)

PRAHA, 9.června (Reuters) - Index spotřebitelských cen (CPI) v květnu meziměsíčně vzrostl o 0,1 procenta po dubnovém růstu o 0,3 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad.

Meziroční inflace zrychlila na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta.

Česká národní banka (ČNB) očekávala v poslední květnové prognóze inflaci za minulý měsíc ve výši 0,9 procenta.

Analytici předpovídali meziměsíční růst CPI o 0,1 procenta a meziroční spotřebitelskou inflaci na úrovni 1,2 procenta <CZ/ECON04> <CZ/ECON15> <ECONCZ>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ CPI 05/10 04/10 05/09 meziměsíční změna v pct +0,1 +0,3 0,0 meziroční změna v pct +1,2 +1,1 +1,3

* PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA5916].

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Inflaci ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák.

* Cena tabákových výrobků v květnu meziměsíčně vzrostla o 2,1 procenta kvůli zvýšení spotřební daně od ledna 2010. Cena pohonných hmot stoupla o 1,5 procenta a rostla již pátý měsíc.

* Na meziměsíční snižování cenové hladiny působil pokles cen potravin, a to především snížení cen zeleniny včetně brambor meziměsíčně o 5,7 procenta. Ceny chleba klesly o 2,7 procenta, mouky o 3,5 procenta, jogurtů o 1,3 procenta, čokolády a čokoládových výrobků o 3,2 procenta.

* Ceny zboží meziměsíčně úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,1 procenta.

KOMENTÁŘE

MICHAL BŘOŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Struktura inflace se vyvíjela v květnu blízko odhadů. Pokles cen potravin byl vykompenzován nárůstem cen tabákových výrobků, pohonných hmot a doplatků za léky."

"Celkově byl nárůst spotřebitelských cen desetinku nad naším odhadem a v souladu s očekáváním trhu. Reakce trhu na číslo by měla být proto nulová."

"V dalších měsících očekáváme postupný nárůst míry inflace nad 2procentní inflační cíl ČNB – bude to však spíše v důsledku srovnávání se s cenovou úrovní minulého roku, nežli cenovými skoky. Inflační tlaky ze strany poptávky spotřebitelů jsou zatím velmi silně utlumené, a to jak u nás, tak i ve většině vyspělých ekonomik."

"Hlavní obavy nyní vzbuzuje výhled na hospodářský růst ekonomiky eurozóny a ten bude jednou z klíčových proměnných i pro ČNB."

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"České spotřebitelské ceny v květnu nepřekvapily... Ani struktura výrazná překvapení nepřinesla. Pohonné hmoty přidaly meziměsíčně 1,5 procenta, korigovaná inflace stagnovala - i po sezónním očištění, což svědčí o stále slabých poptávkových tlacích do inflace - a klesaly potraviny."

"Meziroční korigovaná inflace se stále drží hluboko v červených číslech - dle našich propočtů minus 1,4 procenta."

"Celkově by se inflace měla v průběhu letošního roku postupně zvyšovat směrem k inflačnímu cíli (ČNB) ve výši 2 procent. Pro druhou polovinu roku vidíme riziko, že se celková inflace přehoupne lehce přes 2 procenta."

"Vzestup korigované inflace by měl být ovšem umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní."

"Celkově letos očekáváme inflaci okolo 1,5 procenta, v roce 2011 pak 1,9 procenta. Inflační cíl ČNB ve výši 2,0 procenta by tak v ohrožení být neměl."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Spotřebitelské ceny v květnu podle očekávání vzrostly o jednu desetinu procenta, a to především díky dražším cigaretám a pohonným hmotám."

"Žádné překvapení inflace tentokrát nepřináší. Poptávková inflace v podstatě neexistuje. Absence poptávky stále tlačí tržní ceny dolů."

"Inflace tak zůstává v rukou administrativních zásahů. Pro ČNB se nic nemění. Inflace není a nebude problémem české ekonomiky, takže s největší pravděpodobností nastalo delší období stabilních úrokových sazeb."

ODKAZY

Podrobná zpráva o inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB

* Centrální banka koriguje měnově-politikou meziroční inflaci, kterou chce letos udržet na úrovni 2 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry.

* Naposledy ČNB měnila nastavení politiky 6.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta.

* ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace bude ve druhém čtvrtletí příštího roku 1,8 procenta, ve třetím čtvrtletí pak shodně 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK