Širší trh na Wall St vzrostl díky komoditám, bankám

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 9.června (Reuters) - Americké akcie uzavřely volatilní úterní seanci převážně růstem, taženy odvětvím materiálů a finančním sektorem,...

...investoři se však stranili velkých technologických titulů v obavách z jejich expozice vůči Evropě.

Trh znovu ovládla volatilita v závěru obchodování, tentokrát ovšem akcie zakončily vrtkavou seanci na denních maximech či v jejich blízkosti.

Prezident americké centrální banky Ben Bernanke den předtím řekl, že ekonomika Spojených států má zjevně dostatečnou hybnou sílu, aby se vyhnula recesi s "dvojím dnem". Jeho slova podpořila firmy orientované na domácí trh.

"Investoři tak nějak opatrně omezují svou mezinárodní expozici a - i v rámci indexu S&P - snaží se zaujímat pozice v domácích tématech," řekl Jack Ablin, investiční ředitel z Harris Private Bank v Chicagu.

Nejlépe se tak dařilo akciím bank, poskytovatelů telekomunikačních služeb či výrobců spotřebního zboží, jako jsou Bank of America <BAC.N>, AT&T <T.N> či Procter & Gamble <PG.N>.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 1,26 procenta na 9939,98 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 1,10 procenta na 1062,00 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> však oslabil o 0,15 procenta na 2170,57 bodu.

Z významných globálních ekonomických zpráv oficiální údaje ukázaly, že hospodářství Brazílie, největší v Jižní Americe a výrazně založené na základních materiálech, v prvním čtvrtletí rostlo nejrychlejším tempem za 14 let, poháněno silnými investicemi a domácí poptávkou. [ID:nN08250176]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK