Maďarská ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 9. června (ČTK) - Maďarský hrubý domácí produkt se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,1 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Potvrdil tak svůj předběžný odhad z minulého měsíce. Oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku maďarská ekonomika po sezonním a kalendářním očištění stoupla o 0,9 procenta.

"Hlavním důvodem růstu je zjevně velmi nízký srovnávací základ," uvedl jeden ze statistiků. "Hlavní podporu představuje zpracovatelský sektor zaměřený na export," dodal.

Analytička Eszter Gárgyánová z banky Citigroup předpověděla, že v celém letošním roce maďarská ekonomika stoupne o 0,5 procenta. "Spotřeba stále oživuje velmi pomalu a očekává se, že bude nadále brzdit růst," řekla. Upozornila, že vládní opatření ke snížení rozpočtových výdajů by mohla vést k výraznému propouštění zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Maďarsko v posledních dnech způsobilo rozruch na finančních trzích. O pozdvižení se minulý týden postaral zejména mluvčí maďarského premiéra Péter Szijjártó, když podpořil vyjádření, v němž místopředseda strany Fidesz Lajos Kósa přirovnal maďarskou situaci k řecké.

Podle Kósy vláda po svém nástupu zjistila, že veřejné finance jsou v mnohem horším stavu, než se myslelo, a že Maďarsko má jen malou šanci vyhnout se řeckému scénáři.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK