Inflace podle analytiků nadále poroste, problémem nebude

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - I když inflace postupně roste a během roku stoupne zřejmě k dvouprocentní hranici, není a nebude podle analytiků oslovených ČTK pro ekonomiku problémem. Ceny zvyšuje podle ekonomů postupné oživování ekonomiky, naopak jejich výraznější růst brzdí nízká spotřeba. Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta, meziměsíčně inflace vzrostla o 0,1 procenta.

"Ceny vzhůru táhne mírný růst ekonomiky, avšak proti němu stojí stále silná obava spotřebitelů o budoucí příjmy, proto drží svoji spotřebu na uzdě. V dalších měsících půjdou ceny v ekonomice pravděpodobně plíživě vzhůru, ale letošní inflace nebude problém," uvedl analytik Citfin Tomáš Volf.

Inflace zůstává podle analytika ČSOB Petra Dufka v rukou administrativních zásahů, tedy změn daní a regulovaných cen. Na podzim je však možné podle něj počítat s tím, že po více než roce zlevňování potravin přijde jejich mírné zdražení. "Pro ČNB se ale nic nemění. Inflace není a nebude problémem české ekonomiky, takže s největší pravděpodobností nastalo delší období stabilních úrokových sazeb," uvedl.

I podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského přes své mírné zvýšení nepředstavuje aktuální inflace makroekonomický problém. "Z pohledu měnové politiky nedává současná úroveň meziroční inflace, ani její struktura, žádný důvod ke změně úrokových sazeb," uvedl.

Celkově by se inflace měla v průběhu letošního roku podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa postupně zvyšovat směrem k inflačnímu cíli České národní banky ve výši dvou procent. "Pro druhou polovinu roku vidíme riziko, že se celková inflace přehoupne lehce přes dvě procenta," uvedl. Za celý letošní rok Škop očekává inflaci okolo 1,5 procenta, v roce 2011 pak 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK