Objem vývozu z Číny podle neoficiálních údajů prudce vzrostl

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Peking 9. června (ČTK) - Objem čínského vývozu v květnu meziročně vzrostl asi o 50 procent, což je mnohem lepší výsledek, než se očekávalo. Ukazují to neoficiální data, která unikla do médií. Díky nim se výrazně zvýšily ceny akcií na burze v Šanghaji i v Hongkongu, zatímco jiné asijské burzy zpevnily mnohem méně, případně oslabovaly.

Hlavní index čínských akcií Shanghai Composite zpevnil o 2,78 procenta na 2583,87 bodu, a odpoutal se tak od zhruba ročního minima, na které spadl v předchozích dnech. Hlavní akciový index burzy v Hongkongu připsal 0,71 procenta na 19.626,11 bodu. Oba indexy ještě krátce před únikem údajů oslabovaly.

Oficiální data budou zveřejněna ve čtvrtek. Analytici dosud očekávali, že se export zvýší o 32 procent. To by znamenalo jen mírné zrychlení proti dubnu, kdy byl meziroční nárůst 30,5 procenta. Vývoj naznačil, že Čína dopady problémů v jiných zemích prozatím nepociťuje, jak se část investorů obávala.

Příznivé údaje, byť zatím pouze neoficiální, zřejmě investory přesvědčí, aby se více angažovali v riskantnějších transakcích. Svědčí o tom například i vývoj kurzu australského dolaru, který smazal ztráty a zamířil vzhůru.

Spolu s překvapivě dobrými čísly o vývoji exportu přicházejí rovněž data, která potvrzují, že čínská ekonomika pokračuje v růstu tak, jak se původně předpokládalo. Tedy bez zjevných známek citelnějšího zpomalení. Spotřebitelské ceny v květnu podle zdrojů meziročně vzrostly o 3,1 procenta a zrychlily růst z dubnových 2,8 procenta. Dál klesá objem úvěrů, o což se zpřísňováním měnové politiky zasazuje centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK