BP: Spotřeba ropy ve světě loni klesla nejvíce od roku 1982

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Spotřeba ropy ve světě loni klesla o 1,2 milionu barelů na zhruba 84,07 milionu barelů denně, což je nejvýraznější pokles od roku 1982. V pravidelné statistické ročence s názvem Statistical Review of World Energy to uvádí britský těžební koncern BP. Podle něj se loni snížily také emise CO2, a to poprvé od roku 1998.

Spotřeba ropy klesla i v roce 2008, tehdy ale rozsah poklesu nebyl tak výrazný jako loni. Na spotřebu ropy má značný vliv hospodářská krize a s ní spojený pokles výroby.

Ruku v ruce se spotřebou šla i produkce ropy, která se loni snížila asi o dva miliony barelů denně. To je proti roku 2008 pokles o 2,6 procenta. I to byl nejvýraznější propad od roku 1982. Objem kapacit rafinerií se zvýšil asi o dva miliony barelů denně a z přibližně 80 procent se na něm podílely nové provozy v oblasti Asie a Tichomoří.

Prokázané rezervy ropy loni dosahovaly asi 1,33 bilionu barelů, což byl proti roku 2008 nárůst o 700 milionů barelů. Rezervy zemního plynu se zvýšily o 2,21 bilionu metrů krychlových, zatímco produkce o 2,1 procenta klesla. To je první propad za dobu, co se tyto údaje sledují.

BP ročenku vydává v době, kdy se potýká s velkou ekologickou katastrofou v Mexickém zálivu. Únik ropy z poškozeného vrtu po explozi ropné plošiny Deepwater Horizon je větší, než se čekalo, a havárie už překonala zatím největší katastrofu tohoto druhu, která Spojené státy potkala. Tou byla v roce 1989 havárie obřího tankeru Exxon Valdez u břehů Aljašky.

BP se dříve jmenovala British Petroleum, asi před deseti lety ale tento název přestala používat a jmenuje se pouze BP. Firma vytrvale pracovala na nové image, která zdůrazňovala ekologický aspekt těžby, který se BP snaží uplatňovat. V reklamách proto používala ve spojení písmen BP slova Beyond Petroleum (víc než ropa), aby tak zdůraznila nový název a důraz na ochranu životního prostředí. Léta práce na nové image ale kvůli nynější katastrofě v Mexickém zálivu podle expertů vzala za své.

BP v ročence uvádí, že globální emise takzvaných skleníkových plynů, které se podle vědců podílejí na urychlení změn klimatu, loni klesly ve většině zemí. Pokles v celém světě dosáhl 1,1 procenta na 31,13 miliardy tun. Přitom ještě rok předtím byl objem emisí na maximu a dosahoval 31,55 miliardy tun.

Nejvíce emisí vypouští Čína, kde se objem emisí kvůli pokračujícímu silnému růstu ekonomiky zvýšil i loni. Zvýšení dosáhlo 9,1 procenta na 7,52 miliardy tun, čímž se Čína opět vzdálila druhému největšímu znečišťovateli, tedy Spojeným státům. Tam objem emisí klesl o 6,5 procenta na 5,94 miliardy tun. To je nejméně od roku 1995.

Jeden z nejvýraznějších poklesů objemu emisí zaznamenalo Japonsko, a to o 11,8 procenta na 1,22 miliardy tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK