TEXT-ČNB říká, že růst HDP byl pod její prognózou

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9.června (Reuters) - Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) ke zveřejněným údajům HDP za první čtvrtletí...

...roku 2010:

"Podle dnes zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,1 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím bylo zaznamenáno jeho zvýšení o 0,5 procenta. Oproti stávající prognóze ČNB je vykázaný růst ekonomické aktivity nižší, a to v meziročním vyjádření o 0,7 procentního bodu a v mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procentního bodu. Rozdíl mezi uvedenými odchylkami je dán zejména přehodnocením dat za jednotlivá čtvrtletí roku 2009 ze strany ČSÚ.

Při podrobnějším pohledu na vývoj poptávkové strany ekonomiky stojí za nižším růstem HDP do značné míry menší než očekávané zlepšení čistého vývozu. Zatímco růst vývozu zboží a služeb zaostal zhruba o 1 procentní bod za prognózou ČNB, dovoz byl oproti prognóze mírně vyšší. Zahraniční obchod tak měl sice kladný příspěvek k růstu ekonomické aktivity, ale nikoli tak výrazný, jak počítala předpověď centrální banky. Oproti prognóze byl zřetelně nižší též růst spotřeby vlády. Naopak směrem nahoru se od predikce odchýlila spotřeba domácností a celkové investice. Obě tyto klíčové složky domácí poptávky sice meziročně klesaly, avšak mírnějším než prognózovaným tempem.

Ačkoli byl HDP za první čtvrtletí 2010 pod prognózou ČNB, celkově dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika odpoutala ode dna již v polovině loňského roku a nyní dochází k postupnému oživování ekonomické aktivity. Toto oživování však není rychlé, a pravděpodobně nebude v průběhu letošního roku ani plynulé. Nepříznivě se na něm bude totiž projevovat zakolísání v oživení zahraniční poptávky, odeznění vlivu některých protikrizových opatření v zahraničí (např. tzv. šrotovného) a nadále klesající spotřeba domácností v ČR v důsledku utlumeného trhu práce a dopadů úsporných rozpočtových opatření. Za celý rok 2010 tak prognóza ČNB očekává zvýšení HDP v průměru pouze o 1,4 procenta. K výraznější oživení ekonomiky dojde až v průběhu roku 2011 spolu se zrychlením zahraničního růstu a zastavením poklesu domácí poptávky."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK