Ekonomika ve 1. čtvrtletí rosta méně, než odhadovala ČNB

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu o růstu hrubého domácího produktu za první čtvrtletí meziročně o 1,1 procenta byly o 0,7 procentního bodu horší, než očekávala Česká národní banka. Mezičtvrtletní růst HDP o 0,5 procenta byl horší o 0,3 procentního bodu. Rozdíl mezi uvedenými odchylkami je dán zejména přehodnocením dat za jednotlivá čtvrtletí roku 2009 ze strany ČSÚ, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

"Ačkoli byl HDP za první čtvrtletí 2010 pod prognózou ČNB, celkově dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika odpoutala ode dna již v polovině loňského roku a nyní dochází k postupnému oživování ekonomické aktivity," uvedla ČNB.

Oživení podle centrální banky ovšem není rychlé a pravděpodobně nebude v průběhu letošního roku ani plynulé. "Nepříznivě se na něm bude totiž projevovat zakolísání v oživení zahraniční poptávky, odeznění vlivu některých protikrizových opatření v zahraničí a nadále klesající spotřeba domácností v ČR," uvedl Holub.

Za nižším růstem HDP do značné míry stojí podle centrální banky menší než očekávané zlepšení čistého vývozu. Zatímco růst vývozu zboží a služeb zaostal za prognózou ČNB, dovoz byl oproti prognóze mírně vyšší. "Zahraniční obchod tak měl sice kladný příspěvek k růstu ekonomické aktivity, ale nikoli tak výrazný, jak počítala předpověď centrální banky," uvedl Holub. Oproti prognóze byl zřetelně nižší také růst spotřeby vlády. Naopak vyšší byla spotřeba domácností a celkové investice.

Za celý rok 2010 tak prognóza České národní banky očekává zvýšení HDP v průměru o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK