Šéfem polské centrální banky zřejmě bude Marek Belka

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 9. června (ČTK) - Novým guvernérem polské centrální banky se s vysokou pravděpodobností stane někdejší premiér Marek Belka. Naznačuje to vývoj na tamní politické scéně, kde levicová opozice uvedla, že Belku podpoří. Zatím není jasné, kdy bude o návrhu hlasovat parlament, mohlo by to ale být už tento týden.

Finanční trhy budou podle analytiků s Belkou zřejmě spokojeny, protože jej dobře znají ještě z dob, kdy byl ministrem financí. Belka je ekonom a v současné době předsedá evropské sekci Mezinárodního měnového fondu. Trhy mají pro Belku obecně značný respekt.

Polská centrální banka je bez guvernéra od 10. dubna, kdy při letecké havárii u Smolensku na západě Ruska zahynul tehdejší guvernér Slawomir Skrzypek. Spolu s ním ve vládním letadle zahynul prezident Lech Kaczyński, první dáma Polska a řada vysokých polských představitelů a zástupců polské inteligence.

Hlasování v parlamentu prozatím není jisté mimo jiné proto, že Polsko se teď chystá na volbu prezidenta. Některé opoziční strany tak chtějí počkat, až bude po prezidentské volbě. Ta je plánována na 20. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK