Deficit britského zahraničního obchodu se v dubnu prohloubil

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Deficit britského zahraničního obchodu se v dubnu prohloubil ze 3,2 miliardy za březen na 3,3 miliardy liber (103,8 miliardy Kč). Způsobil to nižší přebytek v bilanci služeb, uvedl dnes centrální statistický úřad Británie. Vývoj tak snižuje naděje na oživení ekonomiky podporované vývozem.

V bilanci obchodu dovezla Británie zboží v hodnotě o 7,3 miliardy liber vyšší, než vyvezla. V březnu byl tento schodek totožný. Přebytek bilance obchodu se službami ale klesl ze 4,1 miliardy na rovné čtyři miliardy liber.

Světlým bodem zprávy je bilance obchodu s automobily. Proti březnu se vývoz aut zvýšil o 18 procent, zatímco automobilový import klesl o čtyři procenta. Úřad dodal, že dubnovou obchodní bilanci pravděpodobně nijak výrazně neovlivnil islandský sopečný prach ve vzduchu, který lety do Británie a z ní zastavil na šest dnů.

"Při pohledu na hlavní údaj zvyšují data o dubnovém obchodu jen málo naděje, že čistá obchodní bilance bude nakonec kladným příspěvkem v růstu HDP za druhé čtvrtletí," reagoval ekonom Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. Připomněl, že za poslední tři čtvrtletí měla obchodní bilance na HDP negativní vliv.

Po 18 měsících hluboké recese se britská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku zvýšila o 0,4 procenta. Oživení bylo slabé i v prvním čtvrtletí, kdy HDP stoupl o 0,3 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK