Česká ekonomika v 1.Q rostla o 1,1 pct., méně než předběžný odhad

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 1,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad, oznámil dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,5 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta. Podle analytiků dnešní údaje o vývoji HDP v zásadě obrázek tuzemské ekonomiky nemění. Růst ekonomiky za celý letošní rok nadále očekávají mezi jedním až dvěma procenty.

"Meziroční a mezičtvrtletní korekce přitom jsou zčásti důsledkem zpřesnění ukazatelů za jednotlivá čtvrtletí roku 2009," uvedl ČSÚ. Statistici zpřesnili čísla u předchozích dvou čtvrtletí. HDP za čtvrté čtvrtletí 2009 klesl meziročně o 3,2 procenta, původně ČSÚ uváděl pokles o 3,1 procenta. Podle dnešních údajů se změnil také výsledek za třetí čtvrtletí, kdy se HDP meziročně snížil o 4,4 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než uváděl předběžný odhad.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek poznamenal, že ani rozsáhlé revize dat za rok 2009 nepřinesly zásadní změnu náhledu na českou ekonomiku. Rovněž struktura růstu nevybočila ze všeobecných očekávání. Dlouhodobější výhled ekonomiky ale zůstává nejistý a oživení křehké. Jak dodal analytik Komerční banky Jiří Škop, pro další čtvrtletí je výhled optimistický. Německý průmysl si totiž vede dobře, což pomůže i tomu českému. Česká ekonomika by letos měla po loňském propadu ve výši čtyř procent mírně vzrůst o 1,5 procenta, odhadl Škop.

Čísla podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské jednoznačně potvrzují, že tuzemská ekonomika vybředla z recese. "Oživení ale bude pozvolné - žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držíme prognózu růstu ekonomiky okolo jednoho procenta," uvedla. To podle ní ukazuje i srovnání se zahraničím. Slovenská ekonomika rostla ve čtvrtletí o 4,5 procenta, Polsko o 2,8 procenta a Německo o 1,5 procenta. Ze sousedních států je na tom hůř jen Maďarsko, které rostlo meziročně jen o 0,1 procenta.

Jednoprocentní meziroční růst české ekonomiky je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela o to cennější, že ho bylo dosaženo s menším počtem pracovníků, protože zaměstnanost se snížila ve srovnatelném období o dvě procenta.

Dnešní údaje ČSÚ byly o 0,7 procentního bodu horší, než očekávala Česká národní banka. "Ačkoli byl HDP za první čtvrtletí 2010 pod prognózou ČNB, celkově dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika odpoutala ode dna již v polovině loňského roku a nyní dochází k postupnému oživování ekonomické aktivity," uvedla ČNB. Oživení podle centrální banky ovšem není rychlé a pravděpodobně nebude v průběhu letošního roku ani plynulé. Za celý rok 2010 tak prognóza ČNB očekává zvýšení HDP v průměru o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK