Foxconn přenese vyšší mzdové náklady na odběratele

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 9. června (ČTK) - Tchajwanská společnost Foxconn, která je součástí koncernu Hon Hai Precision Industry a která působí i v České republice, se chystá zdražovat. Firma uvedla, že kvůli výraznému zvýšení platů zaměstnancům svého čínského závodu v Šen-čenu je nucena vyšší mzdové náklady přenést na odběratele.

Mezi zákazníky je řada firem světového věhlasu, počínaje společností Apple, přes Hewlett-Packard a Dell až po Microsoft. Foxconn se rozhodl pro zvýšení platů v reakci na sérii sebevražd, k nimž se odhodlali někteří zaměstnanci ve zmíněné čínské továrně. Celkové zvýšení v průměru dosahuje téměř dvou třetin.

Management zdražování nastínil na výroční valné hromadě, kde čelil kritice za nízké etické zásady. Kritice ale neunikl ani Apple, který si ve Foxconnu nechává vyrábět například přehrávače. Asi 30 lidí proti firmě protestovalo a na transparentech měli například hesla "lidé nejsou stroje, mají svou hrdost", a další.

Foxconn uvedl, že se zamyslí i nad konceptem "továrních měst", které má právě v Šen-čenu. V obrovském komplexu tam zaměstnává více než 400.000 lidí, kteří tam pracují, bydlí i se baví. Většina jich je ze vzdálených oblastí a domů většinou jezdí jednou či dvakrát do roka.

Foxconn by byl ke zvýšení platů zřejmě donucen tak jako tak. Jihovýchod Číny, tedy především oblasti kolem Šanghaje a Šen-čenu, se totiž potýká se stále citelnějším nedostatkem pracovní síly. Na přelomu let 2008 a 2009, když vrcholila krize a klesaly zakázky, se totiž řada migrantů z centrální části Číny vrátila na svátky domů a zpět za prací už se nerozjeli, protože věděli, že už pro ně práce není.

Teď, když se globální ekonomika znovu pomalu dostává do formy, exportní oblasti na jihovýchodě Číny mají o zaměstnance z chudší centrální Číny opět zájem, ovšem získat je zpět už není jednoduché. Centrální část Číny se totiž rozvíjí a řada lidí, kteří dříve stáli o práci na pobřeží, už teď často nacházejí práci doma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK