Pražský akciový trh po třech poklesech za sebou posílil

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Akcie na pražské burze po třech poklesech za sebou posílily, hlavní index PX dnes zpevnil o 0,38 procenta na 1107,3 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank a těžební firmy NWR. Nedařilo se naopak cenným papírů mediální firmy CME, které spadly o téměř deset procent, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se vyvíjely smíšeně.

"Pražská burza se během dnešního obchodování mírně stabilizovala a lokálnímu indexu se konečně podařilo uzavřít v kladném teritoriu. Aktivita byla o něco větší než v úterý a soustředila se především do akcií ČEZ, NWR ale také mediální CME," sdělil Josef Kohout z Patria Finance.

Cenné papíry NWR přidaly 2,60 procenta na 217 korun. V bankovním sektoru byla aktivita dnes nevýrazná, uvedl Kohout. Akcie Erste si připsaly 1,84 procenta na 664 korun. Cenné papíry Komerční banky stagnovaly na úrovni 3538 korun za akcii.

Největší zisk po úterním propadu o téměř devět procent zaznamenaly cenné papíry technologické firmy KIT digital. Titul si při minimálních objemech obchodů polepšil o 5,85 procenta na 217 korun. Dařilo se také akciím textilní společnosti Pegas Nonwovens, které rostly o 2,85 procenta na 433 korun.

Naopak cenné papíry CME podle Němého dál reagovaly na pokles na svém primárním americkém trhu Nasdaq, dnes propadly o 9,69 procenta na 434,40 koruny. Kohout poznamenal, že titul je pod agresivním prodejním tlakem a vůbec nereaguje na zlepšení celkového sentimentu. Za posledních pár dní ztrácí více než 30 procent, dodal. Mírné ztráty v souladu s vývojem s sektoru zaznamenaly cenné papíry energetické firmy ČEZ, které ztratily 0,22 procenta na 888 korun.

"Akcie po celém světě dnes podpořily neoficiální údaje o čínském vývozu, jež vysoko překonaly očekávání a zmírnily obavy o zotavení globální ekonomiky. Trhy tak srážely jen obavy o vyplacení dividendy ropné společnosti BP," uvedl Němý.

Objem obchodů v systému pro přední akcie SPAD dosáhl více než 1,326 miliardy Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,504 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK