Ropa díky čínskému exportu a zásobám v USA stoupla nad 74 dolarů

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vyhouply o více než tři procenta k blízkosti 75 dolarů za barel. K růstu jim dopomáhaly údaje o silném růstu čínského vývozu, které potvrdily dynamiku čínské ekonomiky, a odpoledne ropu dál podpořila čísla o dalším výrazném poklesu ropných zásob ve Spojených státech.

Cena americké lehké ropy WTI se odpoledne díky zprávám z Číny dostala nad 74 dolary a po údajích o amerických zásobách se vyhoupla až o dva a tři čtvrtě dolaru na 74,89 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o 2,20 dolaru na 74,50 USD.

Podle zdrojů agentury Reuters rostl čínský vývoz v první části května tempem 50 procent. To je signál, že ekonomika druhého největšího odběratele ropy na světě po USA nadále prudce roste a podporuje globální poptávku po energii, které hrozí kvůli ekonomickým potížím Evropy nový útlum. Zprávy z Číny dnes posílily světové akciové trhy a zvýšená chuť investorů kupovat rizikovější aktiva oslabila kurz dolaru.

"Dolar klesá, akcie rostou a nálada na finančních trzích se dnes zlepšuje," komentoval růst cen ropy analytik německé Commerzbank Carsten Fritsch.

Ropě odpoledne pomohly zrychlit růstu údaje vládního Úřadu pro energetické informace, podle nichž americké zásoby ropy minulý týden klesly o 1,8 milionu barelů, tedy dvakrát více, než čekali analytici. Na začátku letní motoristické sezony rafinerie zvýšily odběr ropy a využití zpracovatelských kapacit. Zásoby benzinu však zůstaly proti předešlému týdne beze změny a zásoby nafty a topného oleje se zvýšily o 1,8 milionu barelů, což růst cen brzdilo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:00 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 74,48 72,30 New York - Nymex WTI červenec 74,80 71,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK