Akcie v USA díky Bernankeho projevu o oživení vzrostly

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. června (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne vzrostly díky slovům šéfa centrální banky o oživení ekonomiky. Předseda Fedu Ben Bernanke uvedl, že případné problémy s dluhy v Evropě by měly jen mírný dopad na americkou ekonomiku, pokud finanční trhy zadrží jejich pokles.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o 1,2 procenta na 10.054,5 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ zvýšil na 2201,7 bodu se ziskem 1,4 procenta.

Bernanke svůj komentář přednesl před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů. Uvedl, že se ekonomika stále oživuje, ale trhy práce a bydlení pravděpodobně zůstanou oslabené.

Akciový trh rostl ještě před Bernankeho projevem, částečně díky návratu eura nad kurz 1,20 dolaru. Překročení psychologicky významné hranice je znamením, že roste důvěra ve schopnost evropských států své potíže s dluhy vyřešit.

Evropských problémů se obchodníci obávají od minulého měsíce. Vlády kvůli deficitům sice chystají rozpočtové škrty, úspory ve výdajích ale můžou zpomalit hospodářský růst, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK