Euro již druhou seanci za sebou roste

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Evropská měna dnes již druhou seanci za sebou posiluje. Zájem o euro podpořily naděje, že evropská dluhová krize zřejmě nezbrzdí růst globální ekonomiky.

V 18:05 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,54 procenta na 1,2036 USD, když v pondělí se propadlo až na 1,1876 USD, nejníže od března 2006. Od počátku letošního roku euro vůči dolaru kleslo o téměř 16 procent. K jenu euro stouplo o 0,51 procenta na 110,12 JPY. Dolar vůči jenu nepatrně klesl o 0,02 procenta na 91,50 JPY.

Náladu na trhu zlepšily také zprávy, že čínský vývoz v květnu pravděpodobně rostl. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke pak uvedl, že oživení americké ekonomiky má pevné základy. Příznivé zprávy poskytly obchodníkům příležitost k vybírání zisků po nedávném poklesu eura vůči dolaru až na nejnižší hodnotu za čtyři roky.

Většina analytiků však upozorňuje, že obavy o euro ještě nejsou zažehnány. Trh stále sází na to, že růst eurozóny bude zaostávat za růstem Spojených států, protože těžce zadlužené země musí omezit své výdaje. Nyní se trh soustředí na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Všeobecně se čeká, že banka ponechá úrokové sazby na současném rekordním minimu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK