Fed: Ekonomika USA se minulý měsíc celoplošně zlepšila

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. června (ČTK) - Oživování hospodářské aktivity ve Spojených státech se minulý měsíc a půl rozšířilo na všechny oblasti země, obavy z evropské dluhové krize však zvýšily nejistotu a poněkud podkopaly důvěru v budoucí vývoj. V dnešní "Béžové knize", pravidelné situační zprávě o vývoji americké ekonomiky, to uvedla centrální banka USA (Fed).

"Ekonomická aktivita se od poslední zprávy (z poloviny dubna) zlepšovala ve všech 12 distriktech Federálních rezerv, ačkoli řada distriktů označila tempo růstu za mírné," uvedl Fed. Béžová kniha bývá pro americkou centrální banku jedním podkladů pro rozhodování o měnové politice a úrokových sazbách.

Základní hodnocení zprávy je o něco lepší než v dubnu, kdy "poněkud zvýšenou ekonomickou aktivitu" zaznamenávaly všechny regiony kromě distriktu St. Louis. Naposledy všechny oblasti spravované 12 regionálními bankami Fedu hlásily růst před ekonomickou recesí, která začala na konci roku 2007.

Zpráva konstatuje, že spotřební i firemní výdaje rostly, průmyslová aktivita zesilovala a trh bydlení byl díky daňovým úlevám v lepší kondici. Sektor komerčních nemovitostí však zůstal slabý a situace na trhu práce se zlepšila jen mírně.

Fed rovněž poznamenal, že některé jeho kontakty mluvily o obavách z fiskálních problémů v Evropě, které by mohly negativně ovlivnit situaci ve finančním i podnikatelském sektoru. V ekonomice se tak kvůli tomu zvýšila nejistota.

Inflace podle Fedu zůstává pod kontrolou. To podporuje předsevzetí centrální banky udržovat úrokové sazby ještě nějakou dobu na dosavadní téměř nulové úrovni. Měnový výbor Fedu bude o úrocích rozhodovat příští měsíc a všeobecně se žádná změna nečeká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK